Одрживи развој и примена ЕСГ стандарда представљају кључну конкурентску предност за HORECA сектор, закључено је на данашњој конференцији одржаној у Врњачкој Бањи, која је окупила велики број хотелијера, угоститеља и представника туристичке привреде.
Конференцију „ESG u HORECA sektoru - održivost kao konkurentska prednost“ отворио је председник општине Врњачка Бања, Бобан Ђуровић, истакавши да локална самоуправа посебан значај придаје одрживости и трајности, те да свој развојни пут заснива управо на тим принципима.
„Одрживи развој и трајност принципи су успешног пословања којима и ми у локалној самоуправи тежимо. Наша је обавеза да Врњачку Бању градимо као одрживу туристичку дестинацију, која ће једнако бити привлачна гостима и одговорна према заједници и животној средини“, поручио је Ђуровић.
Током програма учесници су имали прилику да се упознају са ЕСГ принципима - еколошким, друштвеним и управљачким стандардима, који данас представљају међународни оквир за одговорно пословање. Наглашено је да ЕСГ нема строго универзална правила, јер се поједини фактори могу сврстати у различите области зависно од контекста.
Проф. др Душан Стојаковић истакао је да се данас говори о једној од најважнијих тема савременог туризма, а то је како стратегију одрживог развоја можемо применити у нашем туристичком сектору, како хотелијери, власници ресторана и кафића могу већ сада да понуде оно што ће сутра постати европски стандард, и тиме учине да Врњачка Бања буде корак испред времена.
„Ако погледамо око себе, видећемо да највеће благо које поседује Врњачка Бања није далеко. То је ваш парк, срце Врњачке Бање. У земљама, попут Шведске или Словеније, већ је тренд да лекари својим пацијентима преписују „боравак у шуми“. Замислите, лек као рецепт: шетња кроз природу. То је само један пример како богатство које имате може постати ваш стандард у туризму. А примера је много. Имате Гоч- планину која се налази надомак Бање и разноврсне локалне потенцијале и заједницу која уме да их препозна. Ако све то преточите у праксу, у складу са принципима ЕСГ и поштовањем еколошких и друштвених стандарда, можете домаћим и страним гостима понудити далеко више од класичног одмора. Понудићете им искуство здравља, природе и будућности. И не само то. Оно што данас делује као предност визионара, већ сутра ће постати законска обавеза. Зато је право време да кренете испред других, да будете пример како једна бања, краљица туризма, може да поведе читав регион ка одрживом развоју“, истакао је Стојаковић.
Одрживи хотели и ресторани постају избор све већег броја путника, док инвеститори и партнери предност дају управо компанијама које послују транспарентно, одговорно и са јасним еколошким и друштвеним циљевима.
HORECA сектор има значајан еколошки утицај, кроз потрошњу енергије и воде, као и генерисање отпада, док су енергетска ефикасност, прелазак на обновљиве изворе, рециклажа и смањење пластике приоритети сваког модерног објекта. С друге стране, друштвена одговорност подразумева сигурније услове рада, едукацију и подршку запосленима, активно укључивање у живот локалне заједнице, али и испуњавање очекивања гостију који све чешће траже управо одрживе дестинације. Сертификати попут „Green Key“ или „EU Ecolabel“ додатно потврђују посвећеност одговорном пословању и изградњи поверења.
Одрживост је предуслов успеха, а ЕСГ принципи представљају основу отпорног и иновативног пословања, док њихова примена у туризму и угоститељству доноси конкурентску предност, јача репутацију и отвара врата дугорочном развоју.