Na jedinom državnom Fakultetu za hotelijerstvo i turizam otvorena je laboratorija za praktičnu nastavu na gastronomskom menadžmentu. Do nedavno, za ove potrebe studenti su koristili kuhinju u okviru Ugostiteljsko-turističke škole.
Simbolično, traku su presekli dekan Fakulteta, Drago Cvijanović, rektor Univerziteta u Kragujevcu, prof. dr Nenad Filipović i predsednik vrnjačke opštine, Boban Đurović.
„Svaka modernizacija i inovacija, ne samo u studijskom programu Fakulteta, već i u infrastrukturi, puno znači i lokalnoj samoupravi i Fakultetu kao rasadniku stručnih kadrova u hotelijerstvu i turizmu koji, nakon završetka školovanja, treba da svoje znanje primene i kapitalizuju u nekim od hotelskih kapaciteta“, rekao je Đurović i izrazio uverenje da će mnogi to učiniti upravo u Vrnjačkoj Banji i Srbiji.
Prostor za laboratoriju obezbedila je Opština Vrnjačka Banja, dok su Fakultet i Ministarstvo prosvete uložili značajna finansijska sredstva za opremanje. Nakon nabavke dodatne opreme, u laboratoriji će se studenti baviti i ispitivanjem hrane, a u planu je i održavanje kurseva za kulinarsko usavršavanje.
Na Fakultetu planiraju i otvaranje nastavno-praktičnog centra sa restoranom koji će biti smešten u objektu koji se nalazi u neposrednoj blizini Fakulteta.