У Хотелу „Коцка“ у Врњачкој Бањи, уз подршку Општине Врњачка Бања, одржана је престижна конференција „Европски центар гастрономије“. Овај значајан догађај, који организује Савезна асоцијација регије Алзас, са седиштем у Врњачкој Бањи, привукао је пажњу, не само локалне, већ и шире публике, захваљујући инспиративном госту г. Мишелу Хусеру, власнику једног од најпрестижнијих светских ресторана са Мишелин звездицом.
Слађана Новаковић, председница Савезне асоцијације регије Алзас у Врњачкој Бањи, истакла је значај конференције за домаћу гастрономску сцену. „Алзас је једина регија на свету која на малом простору има 36 ресторана са Мишелиновим звездицама. Самим тим, Алзас има статус европског центра гастрономије. Србија је на путу до прве Мишелинове звездице. Свега неколико београдских ресторана је у Мишелиновим водичу, као препорука.Мишел је ту са жељом да, како угоститељима, тако и целокупној привреди пренесе које су то мале тајне великих мајстора кухиње. Мишелинове звездице се додељују од 1926. године, а Мишелов ресторан је прву звездицу добио 1936“, рекла је Слађана Новаковић.
У инспиративном предавању Мишела Хусера, на тему „Пут кроз Мишелин историју дугу 88 година“, Хусер је поделио своје искуство, откривајући тајне високог кулинарства и стандарде који стоје иза освајања и одржавања Мишелин звездице. „Дошао сам да причам о свом раду, о својој каријери, да пренесем своја знања, искуство, како постати шеф. Могу рећи да је потребна велика озбиљност, велики рад, дисциплина и кохеренција.Гастрономија мора да се воли и да се дуго буде у томе“, истиче Мишел Хусер.
Тренутно се у Мишелиновом водичу за 2024. годину налази двадесет и два ресторана из Србије, али ниједан од њих још није одликован Мишелин звездицом. Управо ова конференција у Врњачкој Бањи представља корак ка остварењу тог сна. Како је објашњено, циљ је подстаћи кулинаре, угоститеље и туристичке раднике да стреме ка међународним стандардима.
Организацију конференције подржала је Општина Врњачка Бања, а госта и учеснике поздравио је председник општине, Бобан Ђуровић. Наша општина је, пре свега, туристички оријентисана и, с обзиром да је све већи прилив иностраних гостију у Врњачкој Бањи који траже већи квалитет услуге, не само у комфору смештаја, велнес центара, шетачких стаза, већ и у домену гастрономије, ми смо донели одлуку да искористимо могућност Савезне асоцијације регије Алзас са седиштем у Врњачкој Бањи. Она је основана пре две године, уз подршку Удружења "Ја волим Француску", а њена прва канцеларија у Србији се налази управо у Врњачкој Бањи. Искористили смо ту могућност да доведемо Мишела Хусера, чији је ресторан одликован Мишелин звездицом још 1936. године, да на овој конференцији говори о свим савременим аспектима гастрономије, значају одликовања Мишелин звездице, изузетно цењеном у свету", каже Бобан Ђуровић. Он наводи да, иако у Србији ниједан угоститељски објекат нема Мишелин звездицу, да то не значи да Општина Врњачка Бања нема право да покрене тај процес, с обзиром да је позиционирана као туристички центар Србије. "Циљ нам је да нашим хотелијерима и угоститељима, односно њиховим упошљеницима који се баве кулинарством, омогућимо да чују од најбољих о Мишелин стандарду, о начину како тај стандард достићи и евентуално аплицирати за ово одликовања. Драго ми је што смо, као локална самоуправа, успели да то урадимо прво овде у Врњачкој Бањи, можда и пре других већих градова са већом понудом и већим бројем ресторана", истиче Ђуровић.