Представници Регије Алзас боравили су у дводневној посети Врњачкој Бањи, коју је, у сарадњи са Општином Врњачка Бања, организовало представништво Уније Алзаса у Србији и Удружење "Ја волим Француску“.
Током боравка, директорка за међународну сарадњу ЦЕФППА - Европског центра за едукацију и промоцију стручног усавршавања у хотелској индустрији, Елеонора Роуз састала се са представницима Угоститељско-туристичке школе и Факултета за хотелијерство и туризам, са циљем дефинисања међународне едукативне сарадње са европским институтом ЦЕФППА, чији су модалитети разматрани у претходних неколико месеци. Састанци у Врњачкој Бањи биће крунисани новим билатералним споразумом са центром Европске уније, Стразбуром и њиховим Европским институтом за едукацију у хотелској индустрији. Овим ће Врњачка Бања, односно Србија, први пут у својој историји започети сарадњу која се огледа у усавршавању ђака и студената у европском центру гастрономије - регији Алзас, односно Француској - светској колевци кулинарства одакле долази и највећи престиж у свету кулинарства - звезда Мишелин. Поред организатора посете, председнице Уније Алзаса у Србији и Удружења "Ја волим Француску", Слађане Новаковић, делегацију из Француске чинили су председник Уније Алзаса, Жерард Стадел, председник Регионалне привредне коморе Стразбура, Себастијан Мулер, као и кувари који раде у француским ресторанима са Мишелин звездом, Зоел Филип и консултант и професор, Мишел Усер који ће, од септембра 2023. године, у оквиру професионалних пракси наших ђака и студената у Француској, бити њихови кључни ментори и сарадници.
Такође је одржан и састанак привредника из Врњачке Бање и региона са председавајућим Регионалне привредне коморе Стразбура, Себастијаном Мулером, са циљем сагледавања могућности пласирања органских производа из Србије и Врњачке Бање (кајсија, малина, печурка и јабука) на тржиште Француске.
На конференцији за новинаре, која је овим поводом организована, председник општине Врњачка Бања, Бобан Ђуровић истакао је да је посета делегације Уније Алзас Врњачкој Бањи наставак сарадње која је на здравим основама започела пре нешто више од годину и по дана. „Ово је само један од видова сарадње између Уније Алзас и Општине Врњачка Бања, јер, поред образовања и привреде, планирамо успостављање сарадње и у домену спорта, културе и мислим да ће то бити једна благотворна и добра сарадња“, рекао је Ђуровић.
Председник Уније Алзаса, Жерард Стадел указао је да Међународна унија Алзас послује у 64 државе света, на пет континената, те да од децембра 2022. године и у Србији има своје представништво. „Очекујемо да ћемо сарадњу развити у неколико домена. Приоритет нам је реализација едукативне сарадње са Угоститељско-туристичком школом и Факултетом за хотелијерство и туризам“, истакао је Стадел.
Француска је велики гастрономски регион. Алзас је посебно препознатљив јер има 36 ресторана који носе Мишелин звездицу.
„Наш циљ је да омогућимо ђацима и студентима да се стручно усавршавају у оквиру нашег Института, где бисмо их упознали са вештинама кулинарства на једном изузетно високом нивоу“, изјавила је директорка за међународну сарадњу ЦЕФППА - Европског центра за едукацију и промоцију стручног усавршавања у хотелској индустрији, Елеонора Роуз.
Зоел Филип, кувар у француском ресторану са Мишелин звездом, указао је да ће се ђаци и студенти стручно усавршавати у најбољим ресторанима у Француској, као и да је боравак у Врњачкој Бањи добра прилика за њега и његовог колегу да упознају гастрономски потенцијал овог краја.
Привредна комора Стразбура подељена је на неколико сектора. Сектор који се бави привредно- индустријском разменом покрива 250 предузећа из целе Француске и има 5.500 запослених. „Ми смо ту да представимо своје производе, наш потенцијал, а заинтересовани смо и за увоз производа на тржиште Француске. Надам се да ћу кроз своју мисију овде направити обострано користан пословни пројекат“, истиче Себастијан Мулер, председник Регионалне привредне коморе Стразбура.