ПОЧЕТНА

О нама

Документа

е-Услуге

Актуелности

Привреда

Контакт

Sample Sidebar Module

This is a sample module published to the sidebar_bottom position, using the -sidebar module class suffix. There is also a sidebar_top position below the search.
Вести
VB   Општина Врњачка Бања
званична презентација

Данас је у Великој сали одржана 14. седница Скупштине општине Врњачка Бања, након усвајања записника са прошле седнице, одборници су усвојили и предложени дневни ред. Минутом ћутања, присутни су одали пошту преминулом одборнику Тодору Мијатовићу. Потврђивањем мандата и полагањем заклетве, Слађана Терзић је изабрана за нову одборницу са коалиционе листе „Србија побеђује – Александар Вучић“. Након усвајања тачке о аутентичном тумачењу Одлуке о доприносу за уређивање грађевинског земљишта, која се односи на повластице за инвестирање у изградњу хотела са пет звездица. Скупштина је изгласала и Одлуку о кредитном задужењу, која се односи на финансијска средства за завршетак спортких хала у Новом Селу и Врњцима као и радови на енергетској ефикасности. У току одборничке дискусије, известилац тачке о кредитном задужењу, председник Општине, Бобан Ђуровић је упознао присутне да су прошле недеље, он и његов помоћник Милутин Думановић, имали састанак са министром туризма и телекомуникација, Расимом Љајићем који је дао сагласност за додатних 40 милиона из министарства за сређивање главне бањске променаде од Виле Сан до школаског ресторана Истра и завршетак водопада на Чајкином брду. По речима Председника, ови радови би требало да буду завршени до Дана општине, и званичног прослављања јубилеја од 150 година организованог бављења туризмом.

20180213 112121

20180213 112128

У току рада усвојена је Одлука о усвајању Локалног акционог плана општине Врњачка Бања за 2018 годину, за чију реализацију су обезбеђена средства у буџету Општине у износу од 16 500 000 динара, а односе се на третирење теже запошљивих категорија становништва које се налазе на евиденцији Националне службе за запошљавање. Усвојена је и Одлука о изменама Одлуке о паркинг зонама и режиму коришћења јавних паркиралишта у Врњачкој Бањи, која се односи на период напалте, који ће од сада бити од 1.априла до 30. септембра. Цена карата за наплату паркинга остаје непромењена. Давањем сагласности формиран је и Штаб за ванредне ситуације за територију општине Врњачка Бања, а његова измена се односи на терминолошко усклађивање, имајући у виду статусне промене појединих јавних предузећа. Одборници су усвојили и измену Одлуке о допунама Одлуке о усвајању Програма одрживог развоја туризма на планини Гоч за период од 2011-2014 године, а у вези продужавања периода важења са 2014 на период до 2021 како би се документ преточио у Локално акциони план. Старије категорије становништва на сеоским подручјима ће и у овој години имати лекарске посете у својим домовима, имајућу у виду да је усвојен и Програм заштите за поједине категорије становништва на подручју општине Врњачка Бања за 2018 годину. У складу са законом, у току рада, одборници су гласали и за Програм активности Црвеног крста Врњачка Бања са финансијским планом за 2018 годину, Програме пословања ЈП „Белимарковац“, ЈКП „Бањско зеленило и чистоћа“ , ЈП „Нови Аутопревоз“, ЈП „Борјак“, Општинске стамбене агенције, ПУ „Радост“, Народне библиотеке „Др Душан Радић“, Центра за социјални рад, Установе Спорстки центар, Туристичке организације, Културног центра и Општинске управе општине Врњачка Бања. Врњачки одборници су дали сагласност за расписивање јавног конкурса за именовање директора ЈП за превоз путника и транспорт робе #Нови Аутопревоз“ Врњачка Бања. У оквиру тачке избора и именовања, по спроведеном конкурсу именован је директор ЈП „Белимарковац“ Драгослав Благојевић. Разрешена је досадашња чланица школског одбора ОШ „Попински борци“ Марина Миодраговић, а именован је Драгослав Пецић. Дата је сагласност и на разрешење досадашње чланице УО Народне библиотеке „Др Душан Радић“, Марине Ђорђевић, а имениван је Михајло Томић.

 

Географски положај

Општина Врњачка Бања смештена је у брдовитим пределима централне Србије, око 200 km југозападно од Београда. Територијално припада Рашком округу и граничи се са општинама Трстеник, Александровац и Градом Краљевом. Заузима површину од 239 km2 и има укупно 14 насеља. На подручју општине живи 27.332, а у самој Бањи око 16.000 становника.

Ово идилично место налази се на раскрсници важних саобраћајница и има добре друмске и железничке везе са градовима: Београд, Ниш, Крагујевац, Краљево, Крушевац, Чачак, Ужице и Нови Сад. Клима је умерено-континентална са умерено топлим летима и умерено хладним зимама.